FBN Maker Party: uitgebreid programma

Maker Party
“It’s a place to network, innovate and make a difference.

Het programma en de opzet van de FBN Maker Party over digitale geletterdheid (DL) is zo goed als rond. De hoogste tijd om het programma met jullie te delen! Drie bomvolle dagen vol inspiratie rondom digitale geletterdheid en hoe je als bibliotheek praktisch aan de slag kunt met digitale geletterdheid door:

  • inspirerende lezingen van experts;
  • workshops om je eigen DL-skills te ontwikkelen;
  • challenges om je te helpen bij het ontwikkelen van activiteiten rondom DL en van elkaar te leren;
  • deskundige begeleiding door het FryskLab-team, de Vlaamse partners van FabLab Factory én gastdocenten;
  • en heel belangrijk: goede verzorging van de inwendige mens!

Alvast mooi nieuws waar we heel blij van worden:
Doug Belshaw*, auteur van The Essential Elements of Digital Literacies, zal éxclusief voor onze Maker Party een TEDtalk-achtige videopresentatie maken! Dit vormt ongetwijfeld een mooie introductie op de centrale vraag van de FBN makerparty:

Hoe ontwikkelen we als bibliotheek zélf activiteiten op het terrein van digitale geletterdheid en welke skills hebben we nodig om dat te kunnen doen en uit te voeren?

Doug Belshaw’s acht elementen van digitale geletterdheid vormen de basis van de FBN Maker Party.

 

Het programma

Donderdag 30 november: “Hoe kom ik van een idee tot een concept voor een DL-activiteit in de bibliotheek?”

Resultaat van deze dag: de deelnemers hebben een concept  voor een digitale geletterdheidsactiviteit in de bibliotheek ontwikkeld.

Op deze dag staan ideevorming, didactiek, en ontwerpend leren centraal. We starten met een exclusieve videopresentatie van Doug Belshaw over digitale geletterdheid.

Romy Joya Kuldip Singh en Marieke Opgelder nemen ons ‘s ochtends aan de hand van een format mee in het voorbereiden van een les of workshop. Van beginsituatie naar evaluatie!

‘s Middags introduceert Hein Kockelkoren van Academie Minerva ons in de wereld en invloed van de makende mens: de “Homo Faber”.

Daarna gaan de handjes uit de mouwen. Romy en Marieke doen met ons een challenge “The Magic Crackshaft Machine”. Vanuit het niets creëren we iets met de materialen die voorhanden zijn. Dit koppelen we aan een zelfgekozen emotie, waarop we later reflecteren.

In een workshopronde trainen we vervolgens onze creatieve- en/of maakskills. Er is keuze uit 2d- en 3d-ontwerpen, elektronica, programmeren, creatieve handwerktechnieken of WordPress. De rest van de middag wordt er verder gewerkt aan het concept.

‘s Avonds vertelt Arjan van der Meij, samen met BSF/FryskLab en Waag Society één van de kwartiermakers van het Platform Maker Education en als docent op de Populier in Den Haag voorloper op het gebied van maakonderwijs, over zijn ruime onderwijservaringen op dit gebied. Ook zal hij vertellen over welke rol hij denkt dat de bibliotheek hierin kan spelen.

Vrijdag 1 december: “Hoe ontwikkel ik een testversie van een DL-activiteit?”

Resultaat van deze dag: Aan het eind van de dag hebben we een (werkende) testversie (studiemodel) voor een DL-activiteit in de bibliotheek.

Eric Voigt van de De Frisian Design Factory (NHL/Stenden) trapt af met een workshop conceptontwikkeling en design thinking. Welke stappen zet je bij het ontwikkelen van iets nieuws, of het vinden van een oplossing voor een probleem? En hoe pas ik die toe?

Evenals gisteren is er een workshopronde 2d- en 3d-ontwerpen, elektronica, programmeren of creatieve handwerktechnieken. Je kiest de workshop die past bij jouw activiteitenconcept, want tijdens deze dag ontwikkel je daarvoor een testversie.

‘s Avonds vertelt Rick Companje van Doodle3d zijn verhaal over experimenteren en uitvinden. Daarna sluiten we de avond af met een challenge met Doodle3d Transform. Deze wordt eveneens begeleid door Rick.

Zaterdag 2 december: “Puntjes op de i en eindpresentatie”

Eindresultaat: een DL-activiteit in de bibliotheek en de kennis om deze activiteiten te ontwikkelen en uit te voeren.

Vandaag verbeteren we onze testversie en bereiden een korte presentatie voor. Ook is er nu de gelegenheid om elkaars activiteiten te testen. Immers: “the proof of the pudding is in the eating!”. Deze dag – en daarmee de FBN Maker Party – wordt vervolgens afgesloten met een korte eindpresentatie waarbij we elkaar vertellen over de activiteiten die we hebben ontwikkeld. Hiervoor kunnen ook collega’s worden uitgenodigd!

Vanzelfsprekend worden alle ontwikkelde concepten voorzien van een Creative Commons-licentie CC-BY-NC-SA/4.0 en zijn daarmee beschikbaar voor het gehele Friese Bibliotheken Netwerk.

Voor het volledige programma: http://www.makerparty.nl

*[Leuk om te weten: met een kleine groep collega’s uit het netwerk werken we in de week na FBN Maker Party mét Doug Belshaw aan de overkoepelende vraag welke kansen digitale geletterdheid biedt voor de bibliotheken. In die zin liggen de Maker Party en de Belshaw-werkweek in elkaars verlengde.]

%d bloggers like this: