Projecten SPN Maker Party

Naast het zelf leren van nieuwe vaardigheden en technieken is er door de deelnemer tijdens de SPN Maker Party gewerkt aan het opzetten van een les of workshop op het gebied van onderstaande 5 thema’s.

Volwassenen: omdat veel bibliotheken hun lab of maakplaats veelal inzetten voor jeugdactiviteiten. Voor volwassen leden is er weinig aanbod voor laagdrempelige workshops.

Less is More: omdat bibliotheken zonder een goed geoutilleerd lab of maakplaats ook wel eens maak-workshop willen faciliteren.

Kleuters/peuters: omdat voor deze doelgroep weinig aanbod is en het een uitdaging is om taalontwikkeling te koppelen aan een maakactiviteit.

Duurzaamheid: omdat bibliotheken steeds vaker dit thema in hun beleid opnemen en wij dit in verschillende vormen uit willen dragen.

Lessenserie/reeks: omdat maker-educatie niet een op zichzelf staande activiteit is en we graag toe willen werken naar een verdiepende en samenhangende lessenserie. Een lessenreeks voor denker en doeners.

Hieronder de concept lessen op de thema’s:

Thema: Duurzaamheid

Project 1:

Studio Licht Zinnig’ – Brengt verlichting in je kantine/kantoor/(dorps-)huis met een Octopus-kroonluchter van gerecyclede materialen.

Thema: Less is more

Project 2

Vervoermiddelen en Reizen (Thema Kinderboekenweek)
De leerlingen maken met knutselmaterialen een vervoermiddel. Daarbij zijn ze vrij om hun eigen aandrijfmechanisme te ontwerpen.

Thema: Lessen serie

Project 3

Creathon: van vintage naar fashion
Make a slow fashion statement: met nieuwe technieken oude kleding pimpen en weer draagbaar maken!

Opdracht:
Meegebrachte kleding gebruiken om SLOW FASHION STATEMENT te maken Gebruik technieken uit de maakplaats: vinylsnijder, laser, 3d printer, e-textile + oude ambachten: origami, naaien en weven.

Thema: Peuters/Kleuters

Project 4

Workshop green screen in combinatie met (prenten)boeken
Deze workshop is een combinatie van leesbevordering/boekpromotie en nieuwe technieken zoals een greenscreen, Augmented Reality, apps en eventueel de techniek van het afdrukken van een foto.
De kinderen moeten vooral op een leuke, aansprekende manier bezig zijn met boeken, creativiteit en nieuwe technieken. Ze krijgen aan het einde vanzelfsprekend hun eigen tekening + een foto van zichzelf in hun eigen tekening.

Thema: Volwassenen

Project 5:

Workshop lamp ontwerp en maken voor volwassenen.
1. Ontwerpen van een lamp
2. Teken je lamp in Inkscape of Vectr
3. Lamp met de lasersnijder graveren en snijden en assembleren

Project 6

Workshop maak een sieraad van je “fantastische 3d geprinte mislukkingen”
In deze workshop leer je uitgehard pla of of mislukte printje te up-cyclen naar een nieuwe wearable.

%d bloggers like this: