Projecten

3D workshop

Het  Tinkercad team probeert een robotje te programmeren, we merken dat dit proces in kleine stapjes ons steeds ietsje verder brengt, leren al doende de knoppen kennen van het programma.

Vandaag vindt ik het als journaliste vooral leuk te zien hoe ons groepje zich opsplitst in specialisten: ieder doet het hare/zijne en we overleggen steeds pratend, halen koffie en thee voor elkaar. Zo is het groepsproces ook in ontwikkeling.

https://marenfeanmakers.wordpress.com


Skills in a box

Hoe werkt het?
Je gaat naar de bibliotheek. Op de makersplaats vind je verschillende boxen. In die boxen vind je diverse vaardigheden (skills) die je graag zou willen leren.

Een voorbeeld:
Je wilt WordPress leren. Op de plank zoek je naar de box waar deze digitale les inzit.Je leent de box uit met je bibliotheekpas. Thuis kun je nu aan de slag. In de box vind je de handleiding en alle tools die je nodig hebt. Heb je de skills onder de knie dan breng je de box terug naar de bibliotheek. Je kunt nu je badge ophalen en in je backpack plaatsen.

https://bnfyoungtalentplatform.wordpress.com


De locatiebox

Wij hebben een lesbox ontworpen voor groep 7/8 van de basisschool. Wij werken voor zowel Bibliotheken Noord Fryslan als Bibliotheken Mar en Fean. We willen kinderen bewust maken van hun eigen privacy op een mobiele telefoon. Ze leren en discussiëren over GPS en gaan aan de slag met een praktische opdracht.
De box is onderdeel van een lessenserie over privacy en kan door zowel leerkrachten als leesconsulenten worden gebruikt. Zie de handleiding voor meer informatie.

https://marenfeanbox.wordpress.com


Ambacht of technologie

Deze workshop duurt ongeveer anderhalf uur en is voor kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar oud.

Wat heb je nodig? Heb jij een oude knuffel die een upgrade nodig heeft? Neem hem mee naar de workshop.

Wat ga je doen? Je gaat je knuffel repareren, verbeteren of aanpassen met stof of hout, lampjes of motortjes en wat je maar wilt.

Aan de slag!
Stap 1: Kies een onderdeel van je knuffel waar je iets mee wilt doen
Stap 2: Kies welke materialen of technieken je wilt gebruiken
Stap 3: Upgrade je knuffel!
Stap 4: Laat je vernieuwde knuffel zien
Lukt iets niet, of heb je vragen? Vraag de coach!

https://ambachtoftechnologie.wordpress.com


Nepnieuws

Het doel van deze website is kinderen bewust te maken van het bestaan van nepnieuws door middel van filmpjes, nieuwsartikelen en een checklist.
De leesconsulent en leerkracht kan gebruik maken van de lesbrief die ondersteund wordt door diverse filmpjes, links over hoe nepnieuws wordt gemaakt .

https://makersoftheparty.wordpress.com


BSF Maakdagen

Kinderen hebben op een dbos school een leuke les gehad. We willen dat ouders samen met het kind de gelegenheid krijgen om samen zo’n soort les te maken in de bieb. Kinderen krijgen een gadget mee: nog een keer: kom samen in de bieb.

In de bieb: allerlei verschillende workshops mogelijk, waaronder het familie-doe-feestje. Daarna willen we het aanbod van de bieb onder de aandacht brengen. Dit kan op verschillende manieren. (via een soort van meegever of digitaal). De bibliotheek heeft een heel divers aanbod. Wij richten ons eerst op de Maakfeestjes.
Later kan dit uitgebreid worden naar andere thema’s (lezingen e.d.).

https://bsfmaakdagen.wordpress.com

%d bloggers like this: